Cum sa alegi corect o statie meteo

Cum alegi corect o statie meteo pentru ferma ta

Progresul si stațiile meteo personale

Tehnologiile noi au avansat atat de mult in ultimii ani încat multe dispozitive sofisticate au ajuns și in campurile fermierilor. Unul din aceste dispozitive este si stația de masurare a conditiilor meteorologice direct in câmp. Necesitatea de a avea instrumente de măsurare in câmp a venit odată cu schimbarile climatice din ultimile decenii, dar și a beneficiilor care le aduc aceste dispozitive fermierilor. Cu ajutorul monitorizării condițiilor meteo fermierii au posibilitatea de a adapta si modela tehnologiile de cultivare a culturilor agricole pentru a asigura calitatea, creșteri semnificative ale productiei si garanția recuperării investiției.

Concomitent cu progresul tehnologic a apărut si industria dispozitivelor de măsurare a condițiilor de vreme, sau popular spus Stații Meteo personale care au devenit accesibile tuturor fermierilor. În momentul de față industria pune la dispozitie o mulțime de modele diferite de stații meteo, dar care nu se deosebesc cu mult unele de altele.

Icon

Description automatically generated

Principiul de lucru al stațiilor meteo

Toate dispozitivele de măsurare au aceiași funcție de bază si anume de a măsura condițiile meteo din locul unde se află instalate. Deci stațiile meteo sunt instrumente de monitorizare a vremii, monitorizarea se efectuează cu ajutorul senzorilor performanți, principalii parametrii măsurați sunt:

·       Precipitațiile atmosferice

·       Temperatura aerului

·       Umiditatea aerului

·       Viteza și direcția vântului

·       Radiația solară

·       Presiunea atmosferică

·       Punctul de rouă

·       Umiditatea pe frunză

Aceștia sunt doar parametrii de bază, cunoscuți de toată lumea, și foarte importanți într-o fermă. Pe lângă parametrii menționati mai sus, de importanță majoră sunt și parametrii de sol, precum

·       Temperatura solului

·       Umiditatea solului

·       Tensiunea apei în sol

·       Salinitatea solului

·       Electroconductivitatea

Cu ajutorul tabelului de mai jos vă puteti configura o stație în funcție de specificul fermei dumneavoastră.

Table

Description automatically generated

 

 

Cu ce ne poate ajuta o stație meteo instalată în câmp

Stațiile meteo deja au devenit o parte componentă a tehnologei de cultivare a culturilor agricole care vin să ajute fermierii să-și modeleze tehnologiile de cultivare prin:

Ø  Alegerea corectă a soiurilor și hibrizilor in funcție de specificul zonei de cultivare și anume precipitațiile lunare și anuale specifice din zonă, temperatura aerului, suma de temperaturi active necesare pentru dezvoltarea și maturizarea culturii, radiația solară și influența acesteia asupra calității fructelor, strugurilor și legumelor.

Ø  Monitorizarea condițiilor de sol, umiditatea solului la diferite nivele și calcularea balanței apei din sol cu adaptarea și corectarea irigării, temperatura solului pentru alegerea corectă a perioadelor de semănat a culturilor de primăvara.

Ø  Planificarea lucrărilor de câmp în funcție de condițiile meteo actuale și a prognozei meteo calculate pentru punctul unde este instalat dispozitivul de măsurare.

Ø  Prognoza bolilor la culturile agricole cu ajutorul SOFT-urilor inteligente, aceste SOFT-uri permit identificarea bolilor în fazele incipiente de dezvoltare a infecțiilor, acest lucru înseamnă prevenirea apariției simptomelor bolii pe culturi, care va rezulta în calitate și recoltă garantată.

Ø  Senzorii specifici fac posibilă monitorizarea și identificarea riscurilor de îngheț din cultură.

Ø  Evoluția și apariția dăunătorilor în culturile agricole.

Alegem o stație potrivită

Informația de mai jos vă va ajuta să alegeți corect un BRAND de stație care o sa va convină conform necesităților personale. Deci, o statie meteo modernă trebuie sa întruneasca următoarele cerințe:

ü  Dispozitivul trebuie să fie compact cu un design modern și flexibil pentru a putea fi instalat în orice cultură agricolă.

ü  Dispozitivele inteligente trebuie să fie dotate cu tehnologii de transfer instant a datelor prin GSM, GPRS, 3g, LTE, WiFi, NbiOT sau LoRa WAN.

 

ü  Stația meteo trebuie să aibă memorie internă, pentru stocarea datelor pentru cel putin 2 săptămâni, în cazul in care pot apare probleme de transmitere a datelor în internet

ü  Un avantaj important îl au dispozitivele care pot fi reconfigurate usor de către utilizator prin adăugarea senzorilor noi, substituirea senzorilor vechi, upgrade cu senzori noi specifici, crearea de configurații noi pe baza dispozitivului existent fără investiții inutile în infrastructură costisitoare.

ü  Stația meteo va funcționa autonom, fără surse externe de energie, în baza bateriilor reîncărcabile si panourilor solare, care trebuie sa asigure transmiterea continuă a datelor timp de 3 – 5 ani fără intervenții tehnice sau înlocuirea bateriilor.

ü  Stațiile meteo trebuie să fie conectate, pentru transmiterea și păstrarea datelor, la o platformă online diponibilă gratuit (fără costuri ascunse pentru accesarea datelor) pentru utilizatori pe perioada utilizării dispozitivelor și după.

ü  Platforma trebuie să fie disponibila in variantele WEB și Aplicații mobile

ü  Platforma trebuie sa ofere posibilitatea de a prelucra datele inregistrate de stațiile meteo, transformândule în soluții utile precum: recomandări pentru protecția plantelor, optimizarea irigării, suma precipitațiilor, statistica tuturor datelor înregistrate, descarcarea datelor în format Excell, PDF, PNG și altele.

ü  Platforma trebuie să ofere posibilitatea de a integra datele înregistrate de stația meteo pe alte platforme precum sunt platformele de gestionare a sistemelor de irigare cu posibilitatea de automatizare a irigării.

ü  Disponibilitatea modelelor SOFTWARE de prognoză a bolilor și dăunătorilor pe platforma de stocare a datelor.

ü  Prognoza meteo locală pentru locația unde este amplasat dispozitivul.

ü  Instrumente utile pe baza serviciilor de prognoză a vremii pentru planificarea corectă a diferitor tipuri de lucrări în fermă.

ü  Important este ca în țara unde utilizati stația meteo să fie o reprezentanță a producătorului care o să vă oferte tot suportul tehnic necesar și consultanță calificată în utilizarea dispozitivelor și platformei de stocare a datelor.

ü  Desigur că în momentul când veți lua o decizie, trebuie să vă orientați la BRAND-uri cu renume care au deja o experiență mare în acest sector și renume mondial.

Agricultura de precizie

Digitalizarea agriculturii presupune mai mult decât o stație meteo în fermă, dar cu siguranță este un prim pas pentru digitalizarea tehnologei de cultivare a culturilor agricole. Agricultura performantă în secolul XXI înseamnă conectarea câmpurilor, utilajelor, depozitelor și altor echipamente din ferma la rețeaua i0T (Internet of Things) unde lucrurile și lucrările sunt gestionate mai ușor, simplu și mai eficient cu scopul de a obține calitate și randament sporit. În fermele cu nivel înalt de automatizare și digitalizare se înregistrează deja o eficiență a tehnologiilor de cel puțin plus 15% per hectar.


Coșul este gol!